Jul i familiens skød – familiemønstre

I julen og ved andre familiebegivenheder møder man måske dele af familien, som man ellers ikke ville se – hvis man altså ikke lige var i familie eller tidligere partnere, som mødes omkring børnenes familier. Derfor er det ikke underligt, at der let kan opstå mislyde og konflikter, det er de gamle mønstre som aktiveres. Vi har alle tendens til at se hinanden som vi var engang, det forventes måske endda, at vi gør som vi altid har gjort. Derfor kan det være svært at få lov til at bryde mønstrene, og det bliver en udfordring at være sammen. Man kan selv have indset og være bevidst om, at det hænger sådan sammen. Man møder op med de bedste intentioner om at i år lader man sig ikke fange ind i spillet, men det kan være svært at kontrollere en hel aften, når der bliver pustet til gnisten, og man bliver ramt.  Hvad kan man gøre? Måske skal man overveje om det overhovedet er en god ide at holde jul sammen, selvom det er “for børnenes skyld”. Hvis det ikke er løsningen, kan man forsøge at finde en løsning med de involverede, fx den tidligere partner og fortælle, at man bliver påvirket af samværet uden at gå i detaljer, og om man på fredelig måde kan lade hinanden være. Jeg har i et tidligere indlæg beskrevet om hvordan man kan forholde sig, når man mærker stærke følelsesladede og firkantede meninger og holdninger hos sig selv og andre (link). Det kræver en indsats, for det er tit meget gamle mønstre og konflikter, der ligger bag og spiller kispus med os bag vore rygge. De forsvinder ikke bare lige, for så var der ikke så mange, som løb ind i denne problematik den ene gang efter den anden. Endelig kan man overveje at arbejde med disse mønstre hos en terapeut, så man opnår større bevidsthed om, hvad der sker, og hvordan man kan forholde sig til det og handle på en anden måde.

Interessen for dybdepsykologi og analyse vokser!

C.G.Jungs første mandala

Er du introvert eller ekstravert? Er du tænke-, føle-, sanse- eller intuitiv type? Har du komplekser? Vi taler også om skyggesider og arketyper.
Disse begreber har mange af os et forhold til, og det skyldes ikke mindst lægen og psykiateren C.G. Jung.

Det var hans livsprojekt at udforske menneskets psyke, og det som jeg finder allermest spændende og givende er det kæmpe potentiale, som vores ubevidste rummer. Vi rummer udover negative følelser og erindringer også muligheder, som vi endnu ikke kender og derfor ikke bruger.
Ønsker vi at udvikle os personligt eller gør psyken ondt, er der meget forståelse, lindring og potentiale at hente i at arbejde med sit ubevidste, og de begreber jeg nævnte indledningsvis.

Jeg er nu på sidste del af uddannelsen som ialt varer 6 år, og det har været en fantastisk indre og ydre rejse med mig selv og gennem det sidste år med klienter. Det er så meningsfuldt og berigende at få lov at være med på klienters rejser mod større bevidsthed om sig selv og samspillet med omverdenen.

Vi bliver flere og flere jungianske psykologer, ikke alene i DK men også i resten af verden er interessen for den analytiske psykologik stigende, så C.G. Jung Instituttets hjemmeside har fået en make-over, hvor du kan læse mere om jungiansk psykologi, og hvad vi kan hjælpe dig med.

Hverdagen – hver dag…. og noget om nisser

Nisse. Ib Spang Olsen

Så sikkert som julen falder den 24. december, afløses også i år de kulørte reklamer for drømmeferien af de gode råd om, hvordan vi kan starte på en frisk og fastholde feriestemningen i vores liv, tabe ferie-kiloerne, og lave spændende madpakker. Så man kan godt føle sig som lidt af en fiasko, hvis man egentlig er tilfreds med at komme tilbage til sin hverdag, og en mere beskeden madpakke.
Ferier er heller ikke altid kun sjov og dejlige stunder. Måske har det været anstrengende at hele familien har været sammen og måske på et fremmed sted. Det tager noget tid inden familiemedlemmerne er “synkroniseret” med hinanden på en ferie.
Det er også på ferier man nogle gange får tid til at mærke efter og blive opmærksom på tanker, og følelser, som man skubber væk i dagligdagen, følelsen af ikke at være rigtig tilfreds. Læs videre “Hverdagen – hver dag…. og noget om nisser”

Om at vove psykoterapi når man går og har det skidt

Tanker om psykoterapi

Flere har spurgt mig om det ikke er ‘farligt’ at ‘lukke op for psyken’? Jeg var selv usikker, da jeg startede i psykoterapi for en del år siden, og jeg var også lidt usikker på om terapeuten nu kunne ‘se ind i mig’ og se noget jeg ikke selv vidste, noget som jeg måske slet ikke havde lyst til at vide om mig selv. Men sådan er det ikke.

Der er  altid en grund til at man overvejer at gå i psykoterapi,  der er noget som ikke fungerer inden i – og man vil gerne finde ud af hvad det er. I en mere akut krise er det ofte ret tydeligt, at man har brug for hjælp. Men når noget over længere tid plager os psykisk, opleves det som en energi-dræner, de psykiske processer bruger en masse af vores energi, vi bliver trætte, modløse, triste og orker ingenting og har måske ofte tankemylder,  kan måske ikke finde ro og sove og har måske fysiske symptomer. På en eller anden måde skal disse processer udredes for at stoppe. Ofte kan vores psyke selv genoprette balancen, men har det varet længe kan vi have gavn af psykoterapi, hvor klient og terapeut sammen undersøger hvad vores psyke er optaget af.

Læs videre “Om at vove psykoterapi når man går og har det skidt”