Om at vove psykoterapi når man går og har det skidt

Tanker om psykoterapi

Flere har spurgt mig om det ikke er ‘farligt’ at ‘lukke op for psyken’? Jeg var selv usikker, da jeg startede i psykoterapi for en del år siden, og jeg var også lidt usikker på om terapeuten nu kunne ‘se ind i mig’ og se noget jeg ikke selv vidste, noget som jeg måske slet ikke havde lyst til at vide om mig selv. Men sådan er det ikke.

Der er  altid en grund til at man overvejer at gå i psykoterapi,  der er noget som ikke fungerer inden i – og man vil gerne finde ud af hvad det er. I en mere akut krise er det ofte ret tydeligt, at man har brug for hjælp. Men når noget over længere tid plager os psykisk, opleves det som en energi-dræner, de psykiske processer bruger en masse af vores energi, vi bliver trætte, modløse, triste og orker ingenting og har måske ofte tankemylder,  kan måske ikke finde ro og sove og har måske fysiske symptomer. På en eller anden måde skal disse processer udredes for at stoppe. Ofte kan vores psyke selv genoprette balancen, men har det varet længe kan vi have gavn af psykoterapi, hvor klient og terapeut sammen undersøger hvad vores psyke er optaget af.

Som terapeut er jeg ikke synsk eller alvidende, men jeg ved hvordan psyken arbejder, så med udgangspunkt i dine tanker, overvejelser og fantasier, som du bringer med i terapien, går vi i en periode sammen på opdagelse i hvad der sker i dig. Dermed opbygger du bevidsthed om hvordan din psyke fungerer. Det sker gennem ugentlige terapi i form af samtaler om det der optager dig lige nu. Også dine drømme indgår i terapien, for drømme er psykens reaktion og kommentar til det liv vi har levet og lever.

Det viser sig at stof og emner vi har lyst til at undgå, fordi de giver os stærke følelser, gennem arbejdet i terapien opløses og mister deres stærke ladning. Det kan være sorgfuldt at erkende hvordan noget hænger sammen, men det afløses af indsigt og klarhed og hermed frigives den psykiske energi, som har været bundet omkring dette forhold. Det opleves af de fleste som en stor lettelse – en sten er rystet ud af skoen.

Et forløb i psykoterapi har som formål at støtte klienten til at kende og rumme sig selv med hak og skår, styrker, svagheder og muligheder.

Overvejer du psykoterapi er du velkommen til at bestille en prøvetime og undersøge om psykoterapi er noget for dig. Kontakt mig her.

 

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *